Od odpowiedniej atmosfery na spotkaniu biznesowym może zależeć zdobycie kontraktu. Przez żołądek do serca… A kiedy dodatkowo wydatek ten można potraktować jako koszty firmy? Podpowiadamy.

Koszty uzyskania przychodu to…

Jak brzmi ogólna zasada? By wydatek został zaliczony do kosztów, musi zostać „poniesiony w celu osiągnięcia przychodów, zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów”. Taka opcja jest jak najbardziej dostępna w kontekście poczęstunku dla klientów, kontrahentów oraz pracowników. O ile… wydatek taki nie zostanie zaliczony do tzw. kosztów reprezentacji.

Wyżywienie dla pracownika to koszty firmy

Przedsiębiorcy zatrudniający pracowników mają prawo, by w kosztach prowadzenia działalności ująć w pewnym wymiarze zakup żywności. Chodzi tu w głównej mierze o wydatki na soki, wodę mineralną, herbatę, kawę, przekąski czy też słodycze. To jednak nie wszystko. Nie powinno być problemów z wrzuceniem w koszty gotowych dań dla podwładnych, np. kanapek, sałatek, cateringu, posiłków zamawianych do siedziby firmy.

Organy podatkowe zazwyczaj nie kwestionują takich zakupów, jako że mogą one przełożyć się na poprawę jakości oraz wydajności pracy zatrudnionych pracowników. Jest również szansa, by rozliczyć w firmie organizację imprezy integracyjnej. Po więcej szczegółów zapraszamy do tego naszego artykułu o nowoczesnej i przyjaznej firmiePrzepisy nie pozwalają na rozliczenie w firmie zakupu alkoholu.

Poczęstunek dla klienta w siedzibie firmy

Tak, jak w przypadku pracowników, również w odniesieniu do klientów przedsiębiorca ma szansę, by wliczyć do kosztów wydatki związane z jedzeniem (napoje czy przekąski). Niezbędne jest tu udowodnienie, że klienci przyjmowani są w biurze bądź innym miejscu świadczenia usługi.

Koszty konsumpcji na spotkaniach i delegacjach

Kłopotów nie powinni napotkać tu fryzjerzy, lekarze, psycholodzy. Programista prowadzący działalność we własnym mieszkaniu nie ma, niestety, szans na skorzystanie z tego udogodnienia.

Wydatki poniesione poza miejscem działalności a koszty firmy

Na koniec aspekt, który w kontekście rozliczenia w firmie zakupu żywności, przez długi czas był przedmiotem kontrowersji. Chodzi mianowicie o wydatek poniesiony poza siedzibą firmy oraz miejscem wykonywania działalności. Najprościej rzecz ujmując – o lunch, obiad albo kolację w restauracji.  Biznesowe, oczywiście.

Jeszcze kilka lat temu organy podatkowe sprzeciwiały się rozliczeniu takich wydatków w firmie, traktując je jako wspomniane na wstępie koszty reprezentacji. W 2013 roku Ministerstwo Finansów wydało interpretację ogólną pozwalającą, by przedsiębiorca zakwalifikował wydatek o podobnym charakterze jako koszty firmy.

Wyjście do restauracji z kontrahentem musi mieć związek z prowadzoną działalnością, a ten z kolei najlepiej udowodnić poprzez np. zawartą później umowę współpracy. Oczywiście, niezbędna jest również faktura za posiłek.

Chcesz rozliczać koszty w prosty sposób?

  • Przetestuj inFakt za darmo, poznaj zalety prostej księgowości online.
  • Wystaw bezbłędną e-fakturę w minutę przez stronę www lub aplikację na smartfon, dodaj koszt.
  • 6 dni w tygodniu możesz pytać o radę naszych specjalistów przez email lub telefonicznie.
  • Rozliczaj się samodzielnie lub wybierz sprawdzonego księgowego.

Załóż testowe konto.

Masz pytania do artykułu? Odpowiemy w komentarzu.