1 lipca zmienią się stawki VAT. Co podrożeje?

1 lipca 2020 r. obowiązywać zacznie nowa matryca stawek VAT.
Co to jest, dlaczego jest wprowadzana i co zmieni? Sprawdźmy.

Jak jest teraz?

Każdy produkt, który kupujemy posiada w swojej cenie doliczony podatek VAT. Oznacza to, że kupując butelkę wody mineralnej za 1,99 zł płacimy tak naprawdę 1,84 zł netto + 8% VAT. 1,84 zł trafia do sprzedawcy, a 15 gr do budżetu państwa. Co ciekawe, gdybyśmy zamiast butelki wody mineralnej kupili butelkę wody źródlanej w tej samej cenie, to sprzedawca zarobiłby 1,62 zł netto, a budżet państwa 37 gr. Dlaczego? Bo na wodę źródlaną, w przeciwieństwie do mineralnej, VAT wynosi 23%.

Różne stawki VAT

Poza wspomnianą wodą mineralną i źródlaną, przykładów jest więcej. Czy wiesz, że mamy obecnie 3 różne stawki VAT na pączki? Pączek dietetyczny 5%, pączek tradycyjny 8%, a pączek z długim terminem przydatności 23%.

Więcej przykładów?

Musztarda? 23%. Sos musztardowy? 8%.
Chipsy ziemniaczane? 8%. Chipsy kukurydziane? 23%.
Brzoskwinie? 5%. Banany? 8%
Książki? 5%. Ebooki? Jeszcze do niedawna 23% (obecnie 5%).

Dlaczego tak się dzieje?

Obecna klasyfikacja stawek VAT opiera się na strukturze PKWiU 2008, która służy głównie celom statystycznym. Przedsiębiorcy niejednokrotnie borykają się z przyporządkowaniem odpowiedniej stawki VAT do swoich produktów i w rezultacie ryzykują przydzielając błędną stawkę.

Jak będzie od 1 lipca?

Od 1 lipca 2020 r. nowa matryca stawek VAT przypisze produkty do odpowiedniej grupy i nada im jedną, wspólną stawkę VAT.

Co będzie tańsze?

Poniższe produkty zostaną objęte 5% stawką VAT.

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy – obecnie 8%
  • pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami – obecnie 5%, 8% i 23%
  • artykuły higieniczne – obecnie 8%
  • produkty dla niemowląt i dzieci – obecnie 8%
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – obecnie 8%
  • przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka

Co będzie droższe?

  • lód – z 8% do 23%
  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki), kawior – z 5% do 23%
  • niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) – z 5% do 8%
  • czasopisma specjalistyczne – z 5% do 8%

Skąd ten pomysł?

Wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT opiera na trzech głównych założeniach:

  • Zasada równania w dół. Produkty z różnymi stawkami VAT otrzymają niższą stawkę.
  • Podwyższenie stawek na niektóre produkty.
  • Ujednolicenie stawek VAT zgodnie z regulacjami obowiązującymi w Unii Europejskiej i handlu międzynarodowym (system CN)

Księgowość online bez wychodzenia z domu

  • Bez papieru
  • Bez dojazdów do księgowego
  • Bez marnowania Twojego czasu